Factfulness și Pericolele Perceptiei
Am ales sa vorbesc despre aceste doua carti, la pachet, pentru ca exact asa le-am citit: mai intai Factfulness de Hans Rosling și apoi Pericolele Perceptiei de Bobby Duffy.
Aviz amatorilor: amandoua trateaza datele și informatiile care pot fi generate din acestea, prezinta multe sub forma de grafic și interpreteaza procente în doze care uneori pot fi greu de digerat.
Una peste alta, mie mi-au placut. Mi-a fost mai greu sa citesc Pericolele Perceptiei și recunosc ca mi-a placut mai mult Factfulness. E scrisa mai clar, cel putin pentru mintea mea.
“Apelul la cunostinte anterioare incorecte, oferirea unui raspuns pentru o alta intrebare decat cea care ne-a fost adresata, jonglarea cu comparatii intre marimi diferite, recursul la gandirea rapida și ignorarea felului în care emotiile noastre influenteaza ceea ce vedem” nu sunt doar subiectele mele prefereate în trainingurile de comunicare ci ele “reprezinta doar cateva dintre pericolele perceptiilor cu care ne confruntam în fiecare zi” (pag 18 din editia în limba romana a cartii Pericolele Perceptiei)
În urma cu multi ani am avut ocazia sa folosesc informatiile dintr-o foarte mare baza de date, cu doua scopuri de a evalua o serie de oportunități comerciale și o serie de riscuri de creditare.
“Sa nu crezi niciodata ca un singur numar poate spune o poveste” (pag 155, Factfulness, editia în limba romana) este o observatie pe cat de simpla pe atat de importanta. Hans Rosling face o treaba buna prin aceasta carte, explicand ca dinamica este mult mai relevanta – efectul timpului este determinant. În plus, a cauta și a gasi sunt doua actiuni complet diferite, amandoua subiecte ale unor erori.
Cel mai mult mi-a placut indemnul: “Incepe pur și simplu prin a intreba care sunt cele mai importante date din organizatia ta și cat de multi oameni le cunosc” (p297)
Lectura placuta!