Hartia mototolita

Imi place sa observ si sa invat despre modul cum actiunile noastre reflecta ceea ce gandim cu adevarat. Gasesc foarte interesanta incapacitatea corpului de a minti.

Un exemplu de astfel de observatie provine dintr-un training care abordeaza subiecte din seria leadership, precum valori, viziune, comunicare, discurs public.

20131110_145356

Am predat teoria aferenta discursului public si am dat timp participantilor sa isi pregateasca prezentarile. Cum unul din punctele predate se referea la „implicarea audientei”, in ora alocata pregatirii am fost martora unor repetitii foarte interesante si a unor pregatiri de materiale ajutatoare cel putin neobisnuite, unele comestibile, altele nu.

Fabricarea acestor materiale-suport a devenit chiar o activitate de echipa la un moment dat, mai multi participanti mototolind de zor bucati de hartie. Motivul? Persoana care urma sa foloseasca hartiile mototolite pentru discursul sau nu reusea sa mototoleasca hartia. A fost pentru prima data cand am vazut pe cineva capabil sa impacheteze o foaie de hartie cu o singura mana si totodata complet incapabil sa mototoleasca aceeasi bucata de hartie. Cand degetele acestei persoane se inchideau peste orice bucata de hartie, liniile pe care le formau erau foarte ordonate, ceea ce producea o bucata de hartie bine impaturita si nicidecum mototolita. Cateva secvente de training-demonstrativ au fost incercate pe tema mototolitului si intre timp cele 25 de hartii sifonate au aparut, gata pentru a sustine discursul in cauza.

Momentul discursului a venit, fiecare dintre noi (cei care formam audienta) am primit ceva asemanator cu hartia din imagine, o foaie de hartie perfect dreapta si explicatia alegorica a motivului pentru care prezentatorul nostru nu putea sa mototoleasca hartia.

Ne-a vorbit despre visul sau de a deveni medic chirurg. Ne-a rugat sa ne uitam la cele doua bucati de hartie: cea originala si cea mototolita. Ne-a invitat sa ne straduim cat putem noi de mult sa indreptam hartia mototolita.

A facut apoi o comparatie: „Munca medicului chirurg poate fi asemanata cu incercarea voastra de a intinde hartia mototolita.”

Mainile tuturor celor din audienta au inghetat pe hartii si privirile s-au ridicat catre prezentator. Am inteles!

Acesta a fost momentul in care am inteles de ce aceasta persoana nu poate sa mototoleasca o hartie. Cum ar putea, stiind ca meseria pentru care demonstreaza interese vocationale are ca scop  „indreptarea hartiei”?

Desi cognitiv a inteles explicatiile colegiilor sai despre cum se mototoleste o bucata de hartie, in practica, degetele sale au refuzat in mod categoric sa distruga ceva care era asociat in mod alegoric cu scopul meseriei pe care viseaza sa o practice.