Educatia asistata de cai – mic ghid

In activitatile educationale in care sunt implicati cai, acestia au un rol activ de facilitator care intervine in dinamica evenimentului.

Caii de la Potcoava sunt socializati atat intre ei cat si cu oamenii, zilnic. Noi le acordam incredere completa si primim acelasi lucru din partea lor. Interactiunile noastre cu ei au ca obiectiv cresterea increderii lor in noi si te invitam si pe tine sa adopti alternative comportamentale orientate catre acelasi scop.

Increderea este principalul element in lucrul cu calul. Inainte de a o cere, asigura-te ca ai oferit-o.

Vedere mono_bi_ocularaIn cazul cailor, unghiurile moarte (in care ei nu vad) sunt direct in fata (si sub nivelul ochilor lor) si direct in spatele lor. Pe cat posibil incearca sa nu ii surprinzi cu prezenta ta direct in aceste unghiuri. Abordeaza-i din lateral si anunta-ti prezenta in proximitatea lor vorbindu-le atunci cand te indrepti catre ei.  Caii de la Potcoava care participa la programele de educatie asistata de cai sunt obisnuiti cu prezenta oamenilor in spatele lor si din proprie initiativa sau cu intentie nu lovesc.

Conceptul de „surpriza” are o conotatie negativa in lumea cailor.

Umorul si metaforele sunt instrumentele noastre, ale oamenilor, caii nu inteleg metaforele sau umorul (glumele) ci doar sensul propriu al actiunilor.  In relatia cu ei specificitatea le va castiga increderea.

Caii traiesc aici si acum. Daca vei reusi si tu sa faci la fel vei obtine multe beneficii in urma activitatilor de educatie asistata de cai.

In prezenta cailor este interzis sa fumezi sau sa folosesti foc deschis. Caii pot interpreta focul ca fiind un pericol iminent si isi pot dori sa fie cat mai departe, pornind astfel la galop in sensul indepartarii de tine.

In eventualitatea in care unul dintre cai va decide sa fuga, elibereaza imediat coarda de ghidare. Nu incerca sa il opresti tu. Trainerul cu care vei lucra are aceasta responsabilitate.

In sensul propriu al termenului, nu exista echipament specific pentru activitatile educationale realizate in parteneriat cu caii. Unica noastra recomandare este de a alege incaltari de tip « gheata» sau « bocanc» chiar si pe timp de vara. Iti vor proteja degetele de la picioare in eventualitatea in care vei fi calcat de vreunul dintre facilitatori. Pentru confortul tau, iti sugeram sa adopti o vestimentatie adecvata sezonului.

Educatia asistata de cai nu este calarie/echitatie. Exista cateva exercitii de calare dar sunt ocazionale, foarte scurte si nu presupun cunoasterea sportului ecvestru.

Pentru siguranta ta si a tururor celorlalti participanti (oameni si cai) consumul de alcool, droguri si/sau alte substante psihotrope (inclusiv tratamente medicamentoase sub supraveghere medicala) care iti pot afecta coordonarea, concentrarea, vederea sau starea psihica este strict interzis.