Cum funcționează lumea cu adevărat – Vaclav Smil
Dacă nu m-ar fi găsit ea (cartea) pe mine, probabil că eu nu aș fi citit-o, în primul rând pentru că în ultima perioadă mi-am ales ca subiect de studiu și lectură Basmele populare, în special cele românești. Drept vorbind, m-a găsit mai degrabă tata decât cartea, care (tata) după ce a vorbit mult despre subiect, mi-a făcut-o cadou și apoi m-a și întrebat dacă am citit-o.
Am citit ” Cum funcționează lumea cu adevărat” în limba română. E plină de valori numerice, unele de ordini de mărimi greu de corelat. Autorul e oarecum de aceeași părere cu mine, pentru că a inclus o anexă intitulată ”Să înțelegem cifrele – Ordine de mărime”. Anexa începe cu referința la basme…
Dacă reușești să înțelegi numerele sau măcar sa continui lectura acceptând că nu reușești să le corelezi complet sau corect, cartea devine foarte interesantă și accesibilă pentru că spune lucrurilor pe nume și demitizează unele idei care deja ne guvernează viețile, deși sunt profund detașate de realitate. Subiectul cel mai proeminent este cel al combustibililor fosili, corelat cu tema decarbonizării, desigur.
Autorul, Vaclav Smil, reușește să explice foarte bine cum se leagă lucrurile între ele și de ce dacă vizezi un rezultat complex și pe termen lung, modestia și știința ar trebui folosite în cantități mai mari decât discursul politic și fanteziile rezultate din scenariile create din vârful pixului/ fișierului Excel.
Despre rezervele cu care ar trebui să tratăm abilitatea noastră generală de a prezice viitorul au mai scris și alții. Ce e reconfortant de observat, este exact acest ingredient ”modestie” pus alături de incertitudine.
Mi-au plăcut următoarele:
- Corelațiile – în special cele care fac legătura între subiecte mai largi – economie, politică, război, cultură, limbă.
- Perspectiva timpului – atât trecutul, cât și prezentul (ușor supra-estimat) cât și viitorul – care înseamnă inclusiv altă generație. Cine pe datoria cui trăiește? Decide?
- Perspectiva globală și cum mulți (în special din țările dezvoltate) omit sau o folosesc în interes propriu termenul ”global”, în mod frecvent referindu-se doar la cei de același nivel (economic).
- Analizele despre riscuri și percepția acestuia, în special când ne referim la activități voluntare vs. involuntare.
- Organizarea informațiilor având la bază ”cei 4 piloni ai civilizației moderne: cimentul, oțelul, plasticul și amoniacul”
Lectură placută!
https://lifestylepublishing.ro/carte/vaclav-smil-cum-functioneaza-lumea-cu-adevarat/2574/